Baambrugs Big
Het Baambrugs Big is een zelf-ontwikkelde kruising van oude varkensrassen. Specifiek Baambrugs omdat de kruising haar oorsprong vindt in Baambrugge.
Baambrugs Big is bijzonder in haar soort; het vlees heeft van zichzelf smaak, een mooie vetlaag en donker van kleur, zoals varkens vlees ooit bedoeld was.
Na geboorte blijven de biggen ruim 5 weken bij hun moeder. Na het spenen komen ze in mooie strohokken terecht met uitloop naar buiten, waardoor er genoeg ruimte is voor hun natuurlijk gedrag. Zodoende is het niet nodig om hun staarten en hoektanden te knippen.
Naast goede huisvesting krijgen de varkens ook verantwoord te eten. Voor een varken geldt als geen ander: wat je erin stopt, komt je er ook uit. Daarom krijgen ze speciaal voor hen ontwikkeld voer. Dit voer is met minstens 13 producten, waaronder diverse graansoorten, bijzonder veelzijdig. Uiteraard is het soja- en antibiotica vrij en streven we ernaar alles van Europese bodem te halen.
Wanneer de varkens 80 kilo wegen, ongeveer 5 maanden, worden ze geslacht. Helaas is dit onontkoombaar, maar wel een cruciale schakel. Daarom worden ze geslacht bij de kleinschalige, authentieke slachterij Voordouw in Woerden. We brengen zie hier wekelijks met ons eigen vervoer naartoe.
De Baambrugse Bigboeren zijn bijzondere boeren. Dat maakt Baambrugs Big nog bijzonderder dan het al is. Het zijn stuk voor stuk boeren die zelfstandig nadenken en hebben durven kiezen voor een kleinschalige varkenshouderij die tegen de stroom ingaat.
Dirco & Joëlle
In 1992 is het Baambrugs Big op het erf van Lindenhoff Boerderij ontstaan. Boer Ben te Voortwis werd benaderd door chef Robert Kranenborg met het verzoek om hem smaakvol varkensvlees te leveren, omdat er niemand was in Nederland die hem dat nog kon leveren. Vanuit die behoefte is Ben te Voortwis, naast zijn Gasconne runderen, ook varkens op zijn boerderij gaan houden en zo werd het Baambrugs Big geboren.
Inmiddels heeft Ben in 2008 de boerderij aan zijn zoon en schoondochter, Dirco & Joëlle, overgedragen. Zij wonen en werken met hun vier kinderen op de boerderij. Zoals dat gaat met nieuwe generaties, hebben ook Dirco & Joëlle niet stilgezeten en hebben zij het Baambrugs Big weer verder ontwikkeld. Zij hebben de kruising verfijnd en een uniek voerrecept ontwikkeld. Daarnaast werd hun eigen boerderij te klein om in de vraag te kunnen voorzien. Omdat ze niet geloven in steeds groter groeiende boerderijen, hebben zij gezocht naar kleinschalige, extensieve en zelfstandige boeren die ook Baambrugs Big voor hen wilden gaan houden.
Op deze manier geeft het Baambrugs Big boeren weer de mogelijkheid om zelfstandig en gepassioneerd met hun varkens bezig te zijn. Inmiddels zijn er, naast Dirco & Joëlle, 4 andere varkenshouders en een aantal hobbyhouder, die het Baambrugs Big op de boerderij hebben rondlopen.
Proeven
Om het lekkerste varkensvlees van Nederland te proeven kun je terecht op de Marché van Lindenhoff. Daarnaast is het vlees online te bestellen op www.lindenhoff.nl
Vraag naar Baambrugs Big bij Restaurant Melodie in Soest, bij Perscentru
m Nieuwspoort of Restaurant Valuas in Venlo.